top of page

Repisvaara

Johan Airijoki sitter på en upphöjd gatsten, framför entrén till Gällivare musem. Han håller ihop sina händer och har huvudet vänt åt sidan.

Ny plats, gammalt hus

I Gällivare kommun flyttas stora delar av Malmberget till bostadsområdet Repisvaara. Evelina Boström och Daniel Oldhammer har köpt en sekelskiftesvilla som har flyttats från Malmberget till det nya bostadsområdet.

Det är en varm kväll i början av april och solens sista ljusstrålar klamrar sig fast i horisonten. När Evelina och Daniel öppnar dörren möts jag av flyttkartonger som är fyllda med saker. ”Vi har ett helt till hus i huset” säger Daniel och skjuter en av lådorna åt sidan. Den gamla sekelskiftesvillan som flyttats från Malmberget till Repisvaara är mitt uppe i en renovering. Han öppnar skjutdörren till vardagsrummet och kopplar in kontakten till glödlampan. Det gamla trägolvet har plockats bort och isoleringen har bytts ut till ett miljövänligt material. ”Att bygga hållbart har varit viktigt för oss” säger Daniel samtidigt som han balanserar fram mellan verktyg och byggdamm och förklarar hur det kommer att spara energi i det långa loppet. Vardagsrummets hjärta är den stora öppna spisen och här finns gott om plats för både ett större matsalsbord och soffa. De har stora planer för huset och berättar att de försöker ta en sak i taget, renoveringen är en process som kommer att ske samtidigt som vardagslivet pågår. Ett nytt problem som uppstått är att det är svårt att få tag i hantverkare på grund av coronaviruset, alla berörs av den pågående pandemin.

Din andra fråga får jag ständigt svara på och jag önskar många gånger att någon istället skulle fråga hur det är att vara inom byggbranschen.

Gå ut med hunden

Vi fortsätter upp på övervåningen där Evelina tar över husvisningen och visar mig runt bland alla rum. Det är högt till tak och golvet knakar som det bara gör i gamla hus. Evelina är den där personen som har miljoner saker på gång samtidigt och gärna berättar om det. Just nu har hon fullt upp med de sista uppgifterna till studierna som byggledare. Dagen innan har hon hämtat möbler och saker från familjehemmet i Gunnarsbyn som det nu måste göras plats för. Övervåningen stoltserar med ett flertal rum, två charmiga balkonger och något som kallas Stockholmstoalett: ett badrum där toalett och dusch är separerade från varandra. Huset har ursprungligen stått på Skånebacken 3 i Malmberget men har i och med samhällsomvandlingen i Malmberget tvingats flytta till Gällivare. Nu har det fått en ny adress och ett nytt liv uppe på Repisvaara. Det känns faktiskt speciellt att vara i ett hus som stått på en annan plats under ett sekel, det gamla finns kvar i väggarna men samtidigt känns det som ett nytt kapitel har börjat. Historia möter framtid.

Utomhusgrill

Hur kommer det sig att du började studera till byggledare?

- Det är ett yrke som ligger i tiden. Det finns goda möjligheter till jobb men passar även in till mitt stora intresse för byggprojekt och byggnadsvård säger Evelina.

Johan Airijoki står på scenen, sjunger och spelar gitarr. i bakgrunden stå bandkollegan Torbjörn Ömalm, också med gitarr.

Är byggledare är ett manligt dominerat yrke? Hur känns det att komma in i branschen som kvinna?

- Bland de jag studerar med är tre av nästan tjugo personer kvinnor, det ger kanske en fingervisning av hur könsfördelningen ser ut i branschen. Din andra fråga får jag ständigt svara på och många gånger önskar jag att någon istället skulle fråga hur det är att arbeta inom byggbranschen. Byggbranschen kräver mycket av en. Som byggledare är det ständigt nya utmaningar som gör att jag utvecklas. Du måste vara kreativ och måste hela tiden hitta nya lösningar. Det är snabba beslut som gäller eftersom det händer saker hela tiden. I det stora hela får jag ett bra bemötande ute på arbetsplatserna men ibland känns det som att jag sätter press på mig som kvinna att jag måste prestera.

Evelina och Daniel flyttade till Gällivare 2015. För Daniel var gruvindustrin en bra ingång till branschen, han har nämligen studerat till civilingenjör inom samhällsbyggnad med inriktning mot berg. Närheten till Dundret var en av anledningarna till att han valde att göra sitt examensarbete vid LKAB i Malmberget. Daniel kommer ursprungligen från Orsa i Dalarna. Han har alltid haft ett stort snowboardintresse vilket till stor del påverkade valet av plats han skulle söka sig till efter studierna. Jag passar på att ställa några frågor till Evelina och Daniel medan vi dricker en kopp kaffe.

Johan Airijoki står på scenen, sjunger och spelar gitarr. i bakgrunden stå bandkollegan Torbjörn Ömalm, också med gitarr.

Vad är det som gör snowboardåkning speciellt?

- Det finns alltid något att lära sig, som snowboardåkare är du aldrig fullärd utan det kommer alltid något nytt sätt att utföra tricks på. Det handlar om att utveckla sin egen stil säger Daniel. Evelina nickar instämmande. Hon har tidigare arbetat i Björkliden som säsongsanställd. För hennes del gick flytten till Gällivare bara några månader efter att Daniel bosatt sig här och hon fick snabbt arbete som processoperatör i Aitik. Det var en tjänst som hon trivdes bra med och har däremellan hunnit med att vara depåansvarig på ett hyrcenter innan hon började studera.

-Vi båda kommer från mindre byar, där känner man sig aldrig ensam utan man hjälper varandra.

Johan Airijoki står på scenen, sjunger och spelar gitarr. i bakgrunden stå bandkollegan Torbjörn Ömalm, också med gitarr.

Varför valde ni att köpa hus och stanna kvar i Gällivare?

- Vännerna först och främst. Sedan är ju närheten till Dundret och arbetsmöjligheterna stora faktorer säger Evelina. Hon föredrar småstäder framför storstäder. Den gemenskap som finns i mindre samhällen föredrar jag framför anonymiteten i en storstad.

Johan Airijoki står på scenen, sjunger och spelar gitarr. i bakgrunden stå bandkollegan Torbjörn Ömalm, också med gitarr.

Hur är det bo på Repisvaara?

-Det är ett väldigt fint område men just nu är det som att bo på en byggarbetsplats. Jag har full förståelse för alla byggnationer men visst ska det bli skönt när allt är klart säger Evelina. Närheten till naturen är en stor fördel, vi har både Dundret och Vassaraälven på gångavstånd avslutar Daniel med.

Johan Airijoki står på scenen, sjunger och spelar gitarr. i bakgrunden stå bandkollegan Torbjörn Ömalm, också med gitarr.

Johan Airijoki står på scenen, sjunger och spelar gitarr. i bakgrunden stå bandkollegan Torbjörn Ömalm, också med gitarr.

C090A809-64AC-4469-B431-15CF57537E08_edi

Tom Johansen

TEXT & BILD

Fakta

Evelina Boström är 33 år, kommer ursprungligen från Gunnarsbyn och är nyexaminerad byggprojektledare. Daniel Oldhammer är 32 år och civilingenjör med inriktning mot berg. Uppväxt i Orsa men flyttade till Gällivare efter att ha studerat vid LTU i Luleå.

bottom of page