top of page

MAJA KUOLJOK

IMG_2140-2.jpg

Äntligen skolstart!

REPORTAGE

En efterlängtad dag är äntligen här. Skolstarten 2020 innebär inte bara ett nytt läsår för elever och lärare, utan även en helt ny skola. En av dem som börjar ett nytt läsår på Kunskapshuset är Maja Kuoljok, som dagen till ära är nyklippt och väldigt taggad på årets skolstart. I entrén blir hon glatt välkomnad av lärarna, och snart börjar höstterminens första lektion, i den alldeles nybyggda skolan. 

Jag hälsar på Maja hemma hos sin mamma några dagar innan skolstarten för att höra hur tankarna går inför måndagen. Leendet sprider sig i ansiktet när hon tänker på det; 

- Det känns jättespännande och roligt! Jag är jättenyfiken på att se hur det ser ut där inne. Jag vet inte var mitt skåp eller vart mitt klassrum är ännu. Det ska också bli kul att träffa alla kompisar igen! 

Förutom skolstarten, ser Maja fram emot sin 18-årsfest som hon planerat för länge, en utefest hemma på gården. I helgen har hon målat skyltar som avslöjar festens tema; 

- Mamma Mia såklart! berättar Maja som älskar musikalen, och var på en efterlängtad Mamma Mia-konsert i Luleå i vintras.

Maja är född i Norge, men familjen flyttade till Gällivare när hon var två år. Nu bor mamma Rachel i Gällivare och pappa Per-Erik i Ruokto där Maja bor varannan vecka.  

- I Ruokto så är vi mycket ute i skogen och på fjället, plockar bär, träffar släktingar och hoppar studsmatta! I Gällivare trivs jag också bra. Jag tycker om att vara här hemma hos mamma och plugga, pyssla och gå på träning. 

​​

Hon berättar att hon har haft ett skönt sommarlov med mycket umgänge med familjen både hemma i Gällivare och Ruokto men även i Piteå och i Ritsem. 

- Vi brukar även åka till min Áhkko och Áddja (mormor och morfar) i Tysfjord, men det kunde vi tyvärr inte i år på grund av corona. Dit brukar vi åka varje sommar och bada, fiska, åka båt och umgås med släktingar. 

IMG_2235-2.jpg

Maja springer på elljusspåret.

Förutom musik och pyssel har Maja ett stort idrottsintresse och tränar friidrott med GSK, där det blir mycket löpning och olika övningar.

 

Ända sedan hon var liten har hon deltagit på Same-SM och nyligen tilldelades hon ett ungdomsstipendium på 2500 kronor från Samernas idrottsförbund för sitt mångåriga deltagande. Dessutom var hon den första att få paramedaljen på SM i Ankarede förra året.

- Det kändes jättebra! svarar Maja när jag frågar hur hon kände över att få stipendiet.

Jag följer med Maja på friidrottsträning med GSK, ett intensivt pass med löpning och stafett. Lagkamraterna peppar, skriker heja och Maja ger allt. 

Efter träningen är det dags att jogga ner och stretcha. Jag frågar Maja hur de första skoldagarna har varit, och vad hon tycker om Kunskapshuset. Hon är väldigt nöjd med terminsstarten och berättar om rundvandringen i den nya skolan. 

IMG_2241-2.jpg

Maja och storasyster Naima gör en high-five under löpträningen.

Hon berättar om matsalen, klassrummet och den speciella Harry Potter-trappan som börjar i skolans entré. Från klassrummet har hon utsikt över kyrkan och Dundret.

- Bäst var uppehållsrummet där man kunde sitta och chilla. 

Chilla är det dags för nu, efter ett svettigt träningspass. Maja ser fram emot nästa träning, men mest av allt ser hon fram emot morgondagen; 

-  Då fyller jag arton! Säger hon och ler stort 

IMG_2262-2.jpg

Maja gör segertecknet efter ett avslutat träningspass

jp_edited.jpg

Julia Palo

Text & Bild

1 september 2020

bottom of page