top of page

CHRISTINA LÖVGREN

Christina 1.jpg

Valflickans kroppspositiva instagramrevolution

INTERVJU

''Jag kommer inte vara lyckligare om jag kan passa i en viss storlek, men jag kommer vara lyckligare om jag vågar söka det där drömjobbet, flörta med den där snygga personen eller äta en smaskig semla utan ångest eller behov av att ursäkta mig medan jag äter den.'' Orden kommer från Christina Lövgren, grundaren av instagramkontot Valflickan. Genom sitt konto är hon en inflytelserik röst i den kroppspositiva rörelsen. Hon menar att det finns en hel del jobb att göra och mycket utbildning måste ske.

Det råder ingen tvekan om att sociala medier har ett osynligt och kraftfullt grepp om oss, hur vi som människor och individer beter oss och interagerar med andra. Sociala medier har skapat möjligheter, sammanfogat kommunikationsglapp och tillåtit var och en av oss att uttrycka oss på sätt som det tidigare inte fanns någon plats för. På alla social mediekanaler, oavsett om det är Instagram eller TikTok, så möter du oändligt många människor som försöker lyfta inkludering och mångfald, ge olika synsätt kring könsroller och identitet och riva ner gamla sociala normer och förmedla positiva kroppsideal. Möjligheterna är oändliga. 

– Alla har rätt att existera och alla har rätt att göra vad de vill med sin egen kropp. Jag tycker att det är väldigt viktigt att vara medveten om att alla är olika och att det inte är något fel med det. Så uttrycker sig Christina Lövgren, ägaren av Instagramkontot Valflickan, på ett bestämt och övertygat sätt när jag frågar henne om hennes syn på mångfalden i sociala medier.  

– Det är viktigt att visa att man inte behöver vara eller se ut på ett visst sätt för att lyckas i livet. 

Christina är en försvarare av kroppsacceptans. Kalla det vad de vill; fettaktivism, storleksinkludering, positiv självbild, kroppskärlek, plus-sizekampanj eller kroppspositivism. Rörelsen vill inte att samhället ska inkludera dem i förutbestämda uppfattningar om hur en perfekt individ ska se ut. Den här rörelsen försöker uppmana alla att bli medvetna om att i verkligheten, så finns det även mångfald inom skönhet. 

Christina kanske inte ser sig själv som någon som på egen hand kan ändra spelplanen men definitivt en inflytelserik röst i den kroppspositiva rörelsen. Hennes instagramkonto, med över 3000 följare, har en väldigt fyndig slogan: Half Whale. Half Girl. Fighting for everyBody. På ytan väcker hennes bilder intresse eftersom de är estetiskt tilltalande, en balanserad symmetri av färger med hennes ‘’outfit of the day’’ tillsammans med en vacker Norrbottens-bakgrund. (Skribentens kommentar: Helt ärligt lockades jag först till hennes konto på grund av hur hon så otvunget lyckas visa upp plus sizemode.) Men när du scrollar igenom hennes flöde, finns det mer än bara för ögat. Christina vill uppmärksamma dig att det pågår en revolution för kroppsacceptans. 

– Min ambition är att med min instagram hjälpa andra att övervinna sin osäkerhet och inse att livet är NU. Jag vill inte minnas mitt liv som en lång diet. Jag vill njuta av livet och ta tillvara på den tid jag har. Vi ska leva vårt bästa liv nu. Jag kommer inte vara lyckligare om jag kan passa i en viss storlek, men jag kommer vara lyckligare om jag vågar söka det där drömjobbet, flörta med den där snygga personen, dra iväg på en resa eller äta en smaskig semla utan ångest eller behov av att ursäkta mig medan jag äter den, konstaterar Christina under intervjun.  

– Alla vill inte vara smala. Att använda ordet ‘’tjock’’ är att ta tillbaka makten och visa att ordet inte är något negativt. Det är ett ord som bara beskriver någonting. 

Christina 2.jpg

''Alla vill inte vara smala. Att använda ordet ‘’tjock’’ är att ta tillbaka makten och visa att ordet inte är något negativt. Det är ett ord som bara beskriver någonting'', menar Christina.

Första gången hon kom i kontakt med den kroppspositiva rörelsen var genom olika bloggar och via facebook för snart tio år sedan. Det blev ett uppvaknande för henne.  

– Alla kroppar är en bra kropp och det är någonting som borde vara naturligt för alla. Det gjorde livet så mycket enklare att hitta självförtroende i vem jag var och hur jag såg ut, säger hon.

 

Hon upptäckte även att det fanns likasinnade personer och tillsammans skapade de den nu nerlagda bloggen Fatshionistas, en webbtidning som hette FETT magazine och en facebookgrupp som hette Fatshionchatten som strävar efter mer kroppsacceptans. Christina betonar även vikten av att omge dig med personer som inte får dig att känna dig sämre.

 

–  Jag tror att en vändpunkt var att hänga på platser och i grupper där det fanns en viktig regel: Det är inte tillåtet att prata på ett negativt sätt om din kropp. Och det var inte tillåtet att diskutera dieter eller ens nämna att man hatade en viss kroppsdel. Det var fantastiskt, frigörande och underbart. Jag har samma regel mitt hem och i min omgivning nu. 

Innan framväxten i sociala medier, hade den kroppspositiva rörelsen redan pågått sedan slutet av 1960-talet. Enligt en historisk resumé skriven av BBC med titeln Fom New York to Instagram: The history of the body positive movement startade intresset när Bill Fabrey blev medveten om hur hans fru diskriminerades på grund av sin vikt. Han började publicera material om hur tjocka individer behandlades orättvist i samhället, och startade tillsammans med några andra gruppen som nu är känd som National Association to Advance Fat Acceptance. 

Rörelsen gjorde ett stort avtryck i USA och i resten av världen, och tog itu med problem som  body shaming, stereotypisering, dieter, diskriminering och andra liknande ämnen.  

Jag tror att mobbare i sociala medier får för mycket uppmärksamhet. Det bästa sättet att hantera dem är att ta bort dem för att undvika diskussioner om min kropp, eftersom min kropp inte är ett ämne som ska diskuteras. 

Olika människor har även olika syn på kroppsacceptans. För en del handlar det om inkludering av alla kroppsstorlekar i hela samhället. För andra handlar det om att kunna bära vilka kläder du vill. För Christina handlar det om att alla måste jobba aktivt med att acceptera och älska sin kropp.  

 Betydelsen av att ha en positiv syn på din kropp är en förutsättning för livskvalitet. Jag har utmanat mig själv på så många sätt sen den dagen jag slutade att hata min kropp och det är så mycket enklare att se möjligheter och ha självförtroende då. 

Hur som helst, en av baksidorna med sociala medier är att en del människor skapar en fientlig atmosfär genom kritik och mobbing. Dessutom finns det människor som har starka negativa åsikter mot kroppspositivism och det finns även dem som kanske saknar känsla när det gäller att prata kring ämnen som rör kroppspositivism. Christina är inte direkt ovan vid det. Enligt henne har hon en väldigt tydlig linje att stötande kommentarer inte har någon plats på hennes konto. Hela tiden går hon igenom och raderar elaka kommenterar och blockerar användare. 

 Jag tror att mobbare i sociala medier får för mycket uppmärksamhet. Det bästa sättet att hantera dem är att ta bort dem för att undvika diskussioner om min kropp, eftersom min kropp inte är ett ämne som ska diskuteras. 

Christina 5.jpg

Christina i en av hennes 'outfit of the day'. Foto: Privat

Det är alltid smart att ta ett steg tillbaka och lyssna när du inte förstår hur någon kan känna sig diskriminerad eller osynliggjord på grund av din närvaro, din kultur, din sexualitet eller något annat.

Hon berättar även att hon vid olika tillfällens ifrågasatt personer, på arbetsplatsen eller online, som diskuterat viktnedgång.  

 Det påverkar inte bara mig som vill leva i en värld fri från body shaming men det påverkar även personer runtomkring som kanske kämpar mot en ätstörning. Sorgligt nog är det många som måste prata om hur mycket de vill gå ner i vikt lika ofta som de talar om vädret, som om det är de enda sakerna folk har gemensamt. 

Som tur är har Christina träffat kroppspositiva allierade här i Gällivare, både på hennes arbetsplats och bland vännerna. Hon berättar glatt om ett tillfälle då en kollega bakade en kaka med texten ‘’Kom igen, lev lite’’.  

 Det hindrade allt snack om hur mycket socker det var i kakan, hur onyttig den var eller att vi behövde träna efter vi ätit den. Det gillade jag! Små handlingar i den stilen synliggör hur lätt det är att vi stigmatiserar maten och kroppen. 

Christina växte upp i Fällträsk, strax utanför Luleå och jobbar sedan 2017 som logistikingenjör på LKAB. Tidigare har hon bott i Kiruna i tio år och arbetat på företagets kvalitetsavdelning efter att ha slutfört sin master i rymdfysik.  

Nu bor Christina i Koskullskulle med sin partner Niclas och deras hund Dolla, och räknar Gällivare som sitt andra hem.

 

– Jag gillar Gällivare och jag har lät känna många fantastiska personer här, säger hon. 

Christina 6.jpg

''Jag har utmanat mig själv på så många sätt sen den dagen jag slutade att hata min kropp och det är så mycket enklare att se möjligheter och ha självförtroende då.'' säger Christina. Foto: Privat

Trots det, tror hon ändå att samhället står inför förändringar vad det gäller kroppspositivism och mångfald. Att utbilda och skapa medvetenhet är två sätt att öppna upp tankarna kring rörelsen för kroppsacceptans. Dessutom tycker hon att kroppspositivitet är ett viktigt ämne som borde lyftas tidigt i skolåren.

  

– Att anlita inspirerande personer som lyfter kroppspositivism och jobbar med grupper i skolan är viktigt. Vi behöver vuxna som förmedlar positiva tankar om kroppen till alla barn. Det involverar föräldrar, släktingar, lärare, skolsköterskor och doktorer. Kom ihåg att enkla insatser kan göra stort intryck på ett barn. En perfekt start är att aldrig tala negativt om din egen kropp inför barnen. Det bör man förresten inte göra inför någon, ingen behöver höra det och det hjälper inte dig själv heller. Jag tycker även att vuxna överlag borde bli bättre på att inkludera alla. Man kan till exempel ha flera olika idrottsaktiviteter i skolan så att alla känner sig bekväma med att idrotta. Skolsköterskor bör säga till barnen att alla kroppar är bra kroppar, istället för att fokusera på vilken vikt som anges på vågen, förklarar Christina entusiastiskt. 

 Det finns så mycket information på nätet, speciellt på olika bloggar och sociala medie-konton. Det är möjligt att skaffa sig kunskap och skapa förståelse ganska fort om du bara försöker, tillägger Christina.  

 Det är alltid smart att ta ett steg tillbaka och lyssna när du inte förstår hur någon kan känna sig diskriminerad eller osynliggjord på grund av din närvaro, din kultur, din sexualitet eller något annat. Det finns en hel del jobb att göra och mycket utbildning som måste ske. 

Joy%20%C3%96_edited.jpg

Joy Öjemalm

Text & Bild

26 maj 2021

Svensk översättning: Julia Palo 

Christinas förslag på hur du kan bli mer medveten och delta i den kroppspositiva rörelsen:

1) Prata aldrig negativt om din eller någon annans kropp 

2) Börja följa personer som lyfter detta ämne på instagram eller andra sociala medier 

3) Bli en allierad, dela kroppspositiva konton via dina sociala medier 

4) Byt ämne aktivt och säg ‘vi kan prata om något annat’ när någon på jobbet eller i andra sociala sammanhang börjar diskutera kroppen på ett negativt sätt. 

5) Ifrågasätt stereotyper och anta inte saker om personer du träffar  

bottom of page