top of page

NIGISTI TEKLE

nigisti6_edited_edited.jpg

Nigisti skapar goda förutsättning

för nya Gällivarebor

REPORTAGE

Nigisti Tekle har ett spännande jobb, hon är en av de första Gällivareborna som nyanlända personer kommer i kontakt med, när de flyttar till kommunen. Hon delar med sig av kunskap och viktig information, för att skapa bra förutsättningar för ett liv i Gällivare. 

Nigisti Tekle möter mig i dörren på Arbetsmarknadsenheten, en solig fredag i oktober. Det har regnat hela veckan och äntligen kikar Dundret fram igen mellan de tjocka molnen. Nigisti och jag har träffats tidigare, bland annat när hon tillsammans med sina kollegor deltagit på Face of Gällivares utbildningar. En utbildning som Nigisti är väldigt positiv till. 

- Det var jättebra. Man lär av varandra, man byter tankar och idéer. De andra kanske lär sig någonting av mig och jag lär mig någonting av andra. Man utvecklas gemensamt, säger Nigisti som tillsammans med sina kollegor väntar på att få genomföra del tre av fyra. 

Vi sätter oss ner vid fönstret och Nigisti berättar om sig själv, och sin familj. Hon bor centralt i Gällivare tillsammans med sina två barn; Noah som är 8 år och Arsema som är 4 år. De trivs bra i Gällivare.

 

- Gällivare känns som hemma, jag har bott här i många år och det finns en trygghet här. Det är bra för barnfamiljer att bo här.  

Som ensamstående mamma uppskattar hon närheten till jobb, skola och affärer, att det är max tio minuter till allt. 

I Nigistis arbetsrum finns bänkar och stolar, lite som en lektionssal. Nigisti arbetar som integrationshandledare på Gällivare kommun och har till uppgift att hjälpa nyanlända att etablera sig i samhället. Inom sin tjänst arbetar hon med två olika projekt, Fördjupad introduktion inom vård och omsorg/förskola samt Förstärkt mottagande. I det första projektet håller Nigisti i både teoretiska och praktiska moment för deltagarna, och ger dem en god grund för att så småningom kunna använda sina kunskaper på arbetsplatserna. Målet med introduktionerna är att deltagarna ska närma sig arbetsmarknaden. Hon berättar att introduktionen leder till att många blir intresserade av vårdyrket och väljer att vidareutbilda sig via Lapplands Lärcentra. 

- Nu har 70% av våra deltagare arbete inom vården, berättar Nigisti. Med jämna mellanrum följer hon upp deltagarna för att se hur det går. Hon tycker om att se utvecklingen och gläds åt att många kommer in i arbete. Vid uppföljningen så ser vi hur det går. De tackar mycket för allt vi lärt dem. Det känns bra att se resultatet, säger hon och ler. 

De tackar mycket för allt vi lärt dem. Det känns bra att se resultatet.

Hon berättar även om det andra projektet, Förstärkt mottagande, som riktar sig till de nyanlända som blivit bosatta i Gällivare eller kommer direkt från flyktingläger. De får en introduktion om Gällivare kommun och Sverige, och den grundläggande information de behöver. Alltifrån vad olika myndigheter gör till frågor som rör jämställdhet och normer. 

- Eftersom jag själv flyttat från ett annat land till Sverige, så vet jag vilken information man behöver, berättar Nigisti. 

Integrationen i Gällivare får beröm för det välfungerande arbetet, och Nigisti har fått flera samtal från personer som hört från sina vänner hur bra det fungerar och också vill gå introkurserna. Hon upplever att många vill flytta till Gällivare, men hindras tyvärr av bostadsbristen som råder. 

Vi pratar vidare om livet i allmänhet, och Nigisti berättar om sina barn och vad de tycker om att göra tillsammans. Simhallen, Dundret och skateparken är några platser de ofta besöker. Men just nu är barnens stora favorit frisbeegolf på Tippsta i Malmberget. 

- De frågar ofta ’Mamma, när ska vi till Tippsta och spela?’ säger Nigisti och skrattar.

DSCF0860_edited.jpg

Dagen efter intervjun följer jag med dem för att spela frisbeegolf. Det är några olika sällskap som går runt längs banan, och Nigistis barn Noah och Arsema är ivriga att visa upp sina färdigheter. Det är en svår sport och det blir mycket skratt och lek mellan kasten. Gräsmattorna är ännu framme, och vi pratar om att snön redan kommit vid samma tid förra året. När vintern kommer så spenderar familjen mycket tid på Dundret och åker skidor i Liikavaarabacken.  

Att vara ute i naturen med barnen värdesätter Nigisti mycket, och hon tycker att Gällivare har många fördelar när det kommer till det, jämfört med om hon skulle ha bott i en större stad. Hon vill gärna göra en fjälltur med barnen när de blir lite större, och planerar att göra en resa till Abisko och vandra. 

När jag frågar Nigisti vad som saknas i Gällivare så önskar hon att det fanns en mötesplats för kvinnor och barn, och en plats där man möts naturligt, en internationell träffpunkt.  

- Både för dem som är uppvuxna här, men även för dem som är nya i Gällivare. Där till exempel fler kvinnor kan träffas. Där vi kan lära varandra saker, och öva på språket. 

Nigisti2.jpg

Frisbeerundan börjar gå mot sitt slut, och jag fotar barnen som börjat klättra på en gammal tågvagn. Nigisti och barnen funderar på vad de vill ha till middag, om en vecka kommer de troligtvis vara tillbaka på Tippsta för att spela frisbeegolf igen, en sista gång innan snön kommer! 

jp_edited.jpg

Julia Palo

Text & Bild

30 oktober 2020

bottom of page