Klimatet i sociala medier
ARTIKEL
Sociala medier har på bara några år kommit att bli en stor del av människors liv, ett självklart kommunikations- och arbetsverktyg, ett sätt att hålla sig uppdaterad och öka sin kunskap och medvetenhet kring vissa ämnen. På samma gång har sociala medieplattformar kommit att locka fram det sämsta från oss, och skapat en arena för att öppet trakassera, kränka och hota andra individer.
Journalisten och författaren Mina Dennert upplevde att mängden hat ökade markant i sociala medier, och bestämde sig för att göra något. Hon startade rörelsen #jagärhär, en rörelse som arbetar för att minska näthatet och stärka individer att våga säga ifrån när någon uttrycker hot, hat eller kränkningar. Rörelsen har spridit sig internationellt och Minas metoder för att visa civilkurage på nätet är ett bevis på att det går att minska på hatet.
Tobias Poggats är journalist och beteendevetare, och har varit projektledare för en kartläggning av rasism mot samer i Sverige. Kartläggningen kom fram till att en majoritet av de samer som svarade utsatts för rasism. Hatet har med tiden blivit allt mer synligt och utbrett på sociala medier och efter den uppmärksammade Girjasdomen här om året gick det inte att blunda för det hat som många samer öppet utsattes för.
Det hårda klimatet i sociala medier drabbar även unga långt ner i åldrarna. Enligt organisationen Friends rapport från 2017 svarade 35% av de unga att de utsatts för nätkränkningar det senaste året, och 7 av 10 hade blivit utsatta av någon de känner. Nadia Hill arbetar som fritidsledare i Gällivare och märker dagligen av det näthat som unga människor drabbas av. Ett problem som kan leda till allvarlig psykisk ohälsa. Hon är även engagerad i HBTQIA+ frågor, och ser även där hur näthatet ger allvarliga konsekvenser.
Bakom skärmen vågar vi dela och skriva sådant som vi kanske inte skulle göra annars, både på gott och ont. Men dess baksidor och negativa effekter leder till hatbrott, mobbning, trakasserier och desinformation, vilket drabbar enskilda individer, minoriteter och samhället i stort. Men detta måste få ett stopp.
Vi har bjudit in Mina, Tobias och Nadia till ett panelsamtal om klimatet i sociala medier. Panelsamtalet inleds med en kortare föreläsning med Mina Dennert som handlar om att stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter genom att stoppa näthatet, stötta och stärka varandra att våga säga vad vi själva tycker och ta plats online. Hon delar med sig av sina erfarenheter med praktiska övningar samt förmedlar verktyg som ger fördjupade mediekunskaper, vilket leder till bättre digitala diskussioner och engagerar till civilkurage.
Vi ser fram emot ett samtal kring klimatet i sociala medier, att försvara mänskliga rättigheter, och hur vi kan använda civilkurage på nätet som ger effekt såväl globalt som lokalt.
Anmäl dig via länken nedanför!
Julia Palo
Text
24 maj 2021
Nyfiken på våra utbildningar? Läs mer på vår hemsida genom att klicka här.